Premier League

Premier League er den bedste engelske fodboldrække, og ses af mange som verdens bedste liga. Turneringen blev oprettet i 1992 og erstattede dermed den historiske Football League, som havde været hjemsted for landets bedste fodboldhold siden 1888. Mange danskere blev allerede bekendte med engelsk fodbold i 1960erne og 1970erne, særligt da transmissionerne fra Tipslørdag dukkede op på de danske tv-kanaler. Men det var lanceringen af Premier League, som for alvor gjorde engelsk fodbold til et globalt fænomen. Siden da har ligaen aldrig set sig tilbage, og den er bare vokset i kommerciel og kulturel indflydelse verden over.

Premier League har en traditionel struktur med 20 forskellige hold, som alle møder hinanden 2 gange i løbet af en sæson. De tre nederste hold rykker ned til den næstbedste fodboldrække, The Championship. Der er derfor 3 oprykkere til Premier League hvert år.

2 af pladserne går til nummer 1 og 2 i Championship. Den sidste plads fordeles mellem nummer 3 og 6 i Championship, som skal ud i playoff kampe. Den endelige vinder findes i playoff-finalen på Wembley – en af de mest ikoniske kampe i engelsk fodbold. Kampen omtales ofte som den mest værdifulde fodboldkamp i verden, da den økonomiske forskel på at vinde og rykke op, eller tabe og blive i Championship, er gigantisk.

Formatet for europæisk kvalifikation har ændret sig en del over årene, men som det er nu, sikrer de 4 øverste hold i Premier League sig direkte kvalifikation til Champions League. Kampen om top 4 placeringerne er ofte lige så dramatisk som kampen om mesterskabet.

Premier Leagues historie

Premier League er buldret frem siden stiftelsen i 1992. Det er især Manchester United og Arsenal, som har domineret turneringens historie. Alex Ferguson og Arsene Wenger anses som de mest successfulde managers i turneringens historie, mens Leicesters sensationelle triumf i 2016 rangerer som den største overraskelse.

Premier League har fungeret under en del forskellige navne gennem tiden, alle sammen bestemt af sponsorhensyn. Turneringen startede uden sponsor i 1992, men siden har man skiftet navn en del gange:

  • 1992-1993: FA Premier League
  • 1993-2001: FA Carling Premiership
  • 2001-2004: FA Barclaycard Premiership
  • 2004-2007: FA Barclays Premiership
  • 2007-2016: Barclays Premier League
  • 2016-: Premier League

Premier League største klubber og rivalopgør

Siden starten af 00erne har Premier League været domineret af ‘Big Four’-klubberne, Arsenal, Chelsea, Manchester United og Liverpool. I tiden mellem 2000 og 2010 stod de 4 klubber for 35 af de mulige 40 Top 10-placeringer.

Arsenal fik det ikoniske tilnavn The Invincibles efter deres ubesejrede sæson i 2003-2004, mens Manchester United vandt 13 mesterskaber under ledelse af Alex Ferguson. Rivaliseringen mellem Manchester United og Arsenal har måske ikke de store historiske rødder men blomstrede op efter adskillige dueller om titlen.

Merseyside derbyet mellem Liverpool og Manchester United er den største kamp i Premier League. Liverpool har i skrivende stund aldrig vundet titlen, selvom man har været tæt på mange gange. Rivaliseringen trækker dog langt længere tilbage, og opgøret er blandt de mest historiske i engelsk fodbold. Det er ikke et decideret lokalopgør, men et sammenstød mellem 2 forskellige kulturer i det nordlige England.

På lokalfronten er det særligt det famøse North London Derby mellem Arsenal og Tottenham Hotspur der falder i øjnene. Holdene har duelleret i mere end 100 år, og rivaliseringen har dybe historiske rødder. Tottenham ser sig selv som det oprindelige hold i det nordlige London, og fremhæver ofte Arsenal som tilflyttere fra deres oprindelige tilholdssted i Woolwich i det sydlige London. I Premier League har Arsenal altid domineret over Tottenham og har indtil videre vundet 3 mesterskaber. North London Derby er altid garant for intense opgør og rangerer som et af de opgør i Premier League med flest mål per kamp.