Engelske hooligans: Fodboldvold og uroligheder

Hooliganismen opstod i England i 1960’erne, og de engelske hooligans blev hurtigt verdenskendte. Fænomenet med voldshungrende fodboldfans, der skabte ballade på og udenfor stadion, blev kendt som ‘den engelske syge’. Det var i lang tid var det et omdømme, som fodbolden i England kæmpede for at slippe af med.

I dag er der stadig jævnlige episoder med engelske hooligans, men det samlede billede er alligevel mere positivt. Det skyldes ikke mindst en koordineret indsats af de engelske myndigheder, politiet og fodboldklubberne, som særligt i 1990’erne gjorde det til et fokuspunkt at minimere fodboldvolden. Det var ikke mindst foranlediget af begivenheder som Hillsborough tragedien og katastrofen ved Heysel. Vold og uroligheder findes dog stadig i engelsk fodbold, og det sker også jævnligt, at engelske hooligans gør sig bemærket i andre lande. Nyere eksempler på engelske hooligans inkluderer urolighederne ved EM i Frankrig i 2016 og EM finalen på Wembley i 2021.

De mest berygtede engelske hooligans

I mange år var hooliganismen i England organiseret omkring firms. Ordet fiirm oversættes bedst til hooligan grupper, og vi kender selvfølgelig også konceptet fra dansk fodbold, hvor grupperinger som Southside United (Brøndby) og White Pride (AGF) har skabt overskrifter igennem årene. Firms er kendetegnet ved, at de adskiller sig fra de officielle fangrupper og er klar til at bruge vold til at forsvare klubben.

Kulturen omkring hooligan grupper gjorde, at det for mange var et mål i sig selv, at man blev kendt som de mest berygtede og voldelige grupper. Du har måske hørt om nogen af de mest berygtede hooligan grupper i engelsk fodbold:

Millwall Bushwackers

Notorisk hooligan gruppe for Millwall FC, som har gjort sig bemærket siden 1970’erne. Millwalls hooligans er nogen af de mest berygtede i engelsk fodbold.

Birmingham Zulu Warriors

Hooligan gruppe der følger Birmingham FC. Navnet Zulu stammer fra gruppens status som et af de eneste hooligan firms med en multi-etnisk sammensætning. De fleste andre hooligan grupper består primært af hvide englændere.

West Ham Inner City Firm

Primært aktive frem til 1990’erne, hvor de var involveret i ballade og voldelige sammenstød med andre hooligans i London.

Engelske hooligans i nyere tid

Politi indsatsen og stadionsikkerheden i England har gjort, at man sjældent ser regulære sammenstød mellem engelske hooligans i nutiden. Det sker dog stadig, at fodboldvolden stikker næsten frem – ofte i forbindelse med kampe med det engelske landshold.

Uroligheder i Marseille ved EM 2016

I 2016 stødte russiske og engelske hooligans sammen EM slutrunden i Frankrig. Det skete i byen Marseille, som dannede ramme om en gruppekamp mellem England og Rusland.

Urolighederne startede, da engelske hooligans kom i slåskamp med politiet, der blandt andet brugte tåregas. Seks engelske fans kom til skade under urolighederne, ligesom der også var flere anholdelser.

Endnu værre gik det dagen efter, da kampen mellem England og Rusland skulle afholdes. Først var der uroligheder inde på stadion, hvor russiske fans tændte romerlys og klatrede over hegnene for at angribe de engelske fans. Balladen fortsatte efter kampen, hvor de russiske hooligans indledte et decideret angreb på englænderne. Det endte så galt, at to engelske fans røg i koma, efter de var blevet angrebet med jernstænger og hammere.

Engelske fans stormer Wembley før EM-finalen i 2021

Der var lagt op til en fodboldfest på Wembley, da England skulle spille EM-finale mod Italien, men dagen blev præget af uroligheder både foran og inde på Wembley. Engelske fans uden billetter forsøgte af flere omgange at storme indgangene til Wembley og havde også succes med det. De engelske arrangører undersøgte sidenhen forløbet og i december 2021 konkluderede en uafhængig rapport, at mere end 2.000 engelske fans havde tvunget sig ind på stadion uden billet.

Rapporten konstaterede samtidig, at hele situationen havde været så farlig, at den var tæt på at koste menneskeliv. Så galt gik det heldigvis ikke, men det var endnu et eksempel på de mørke sider af fodboldkulturen i England.

De seneste episoder om engelsk hooliganisme har været meget kaotiske. De viser, at hooligankulturen i England er mindre organiseret og mere tilfældig, end man for eksempel ser det i andre dele af Europa og Danmark. Man vil ikke opleve engelske hooligans deltage i arrangerede slåskampe i skove, som for eksempel Brøndby hooligans er kendt for at gøre i Danmark. I stedet er de kendte for at kunne samle store antal, når det gælder og så deltage i mere tilfældige uroligheder og optøjer i byer omkring deres foretrukne værtshuse før og efter kampene.

Film om engelske hooligans

Selvom hooliganisme mødes med fordømmelse, er det også en subkultur, som fascinerer mange. Det er en af grundene til, at der er lavet flere dokumentar- og spillefilm om hooliganisme, som er blevet kendt i den brede offentlighed. Det bedste eksempel er nok Green Street Hooligans, der med Elijah Wood i hovedrollen blev en kæmpe succes, men der er også andre film om engelske hooligans, der er værd at nævne.

  • The Football Factory (2004)

The Football Factory er en engelsk spillefilm fra 2004, som portrætterer fodboldvolden omkring Chelsea FC. Hovedrollen spilles af skuespilleren Danny Dyer, som mange nok kender fra andre sammenhænge: Han blev senere vært på dokumentarserien The Real Football Factories, hvor han rejser rundt i Europa og udforsker fodboldvold og hooliganisme i den virkelige verden.

Omdrejningspunktet for The Football Factory er rivaliseringen mellem Chelsea og Millwall, to klubber der begge har hjemme i London. Millwall spiller ofte en rolle i de engelske film om hooliganisme, og det er ikke uden grund. Klubben har nogle af de mest berygtede fans i England, der stadig i dag er ombrust af jævnlige skandaler.

  • Green Street Hooligan (2005)

Omdrejningspunktet for Green Street Hooligan er en amerikansk studerende, som bliver smidt ud af Harvard og derefter rejser til England for at besøge sin søster. Her bliver han gradvist optaget i det fiktive hooligan firm Green Street, der følger West Ham. Hovedrollen spilles af Elijah Wood.