Engelske stadions – Fodboldstadions i England

Fodbolden kan spore sin oprindelse til Storbritannien i 1800-tallet, og det er ikke gået englændernes næser forbi. Det er et stolt fodboldland med nogle af de ældste fodboldstadions i verden. Af nuværende engelske stadions i den bedste engelske række er Stamford Bridge det ældste, da det oprindeligt åbnede i 1877. Stadions i England havde mange forskellige funktioner op igennem 1900-tallet, og der blev ofte afholdt begivenheder i så forskellige sportsgrene som atletik og hundeløb. Selv de engelske stadions som har overlevet til i dag, har selvfølgelig også ændret sig dramatisk siden den engelske fodboldturnering for første gang løb af stablen i 1888.

KlubStadionKapacitet
ArsenalEmirates Stadium60,260
Aston VillaVilla Park42,785
BournemouthDean Court (Vitality Stadium)11,329
BrentfordBrentford Community Stadium17,250
Brighton & Hove AlbionAmex Stadium30,750
ChelseaStamford Bridge41,631
Crystal PalaceSelhurst Park25,456
EvertonGoodison Park39,572
FulhamCraven Cottage25,700
Leeds UnitedElland Road37,890
Leicester CityKing Power Stadium32,312
LiverpoolAnfield53,394
Manchester CityEtihad Stadium55,017
Manchester UnitedOld Trafford74,879
Newcastle UnitedSt James’ Park52,354
Nottingham ForestCity Ground30,576
SouthamptonSt Mary’s Stadium32,505
Tottenham HotspurTottenham Hotspur Stadium62,062
West Ham UnitedLondon Stadium60,000
Wolverhampton WanderersMolineux Stadium32,050

Regler for engelske stadions

Når du læser om de forskellige engelske stadions på vores hjemmeside, lærer du hurtigt, at mange af dem gennemgik omfattende renoveringer i 1990’erne. Det skete efter den famøse Taylor Rapport, der udkom i kølvandet på Hillsborough tragedien. Taylor Rapporten opfordrede kraftigt til, at samtlige engelske stadions skulle konverteres til siddepladser, at alle tilskuere skulle have én billet til et specifikt sæde og at man reelt afskaffede ståpladser på stadion. Rapportens opfordringer blev hurtigt til faktisk politik, hvilket medførte omfattende ombygninger af de fleste engelske stadions.

Ståpladser på engelske stadions

De seneste år er der sket en gradvist opblødning i de engelske myndigheders syn på all-seater stadioner. Flere engelske klubber har derfor fået lov til at eksperimentere med ståpladser på stadion, som man eksempelvis ser det på Tottenhams nye stadion. I praksis bliver kravet om, at alle tilskuere skal være siddende, heller ikke efterlevet. Det ved de fleste, som har besøgt Anfield og The Kop, alt om. På engelske stadions vil der ofte være en stiltiende opfordring til, at tilskuerne bliver siddende under kampen, men det er langt fra tilfældet alle steder. Der er dog stor forskel på stemningstribuner og de mere regulære tribuner, hvor kravet i høj grad bliver effektueret. Her vil du hurtigt blive kontaktet af en vagt, hvis du prøver at stå op i længere tid under en kamp.

Safe Standing i England

De moderne forsøg med at genindføre ståpladser på stadioner i England er kendt under begrebet Safe Standing. Som navnet indikerer er Safe Standing et forsøg på at genoplive de klassiske ståpladser under forbedrede sikkerhedsforhold. Da ståpladser har været bandlyst i England siden starten af 90’erne stammer konceptet fra andre europæiske lande, hvor fans i mange år har protesteret mod de mange restriktioner mod fanscenen. UEFA har blandt andet kørt en nultolerance-politik overfor ståpladser, og det har i årtier været påkrævet klubber med ståpladser, at de konverteres til siddepladser, når der skal spilles kampe i europæisk regi. Det har blandt andet været tilfældet for Brøndby, der har været tvunget til at omdanne Faxe Tribunen til en klassisk tribune med siddepladser, når de har spillet europæisk.

Begrebet er nu også nået til England. Klubberne har i flere år forberedt sig på dette skift: Tottenham har blandt andet bygget deres stadion velvidende, at der var en opblødning undervejs overfor ståpladser. Den store endetribune på klubbens nye stadion er derfor konverterbar til Safe Standing områder. Netop Safe Standing er fra starten af 2022/23-sæsonen blevet udrullet på en række Premier League stadions, efter det allerede blev afprøvet i løbet af 2021/22 sæsonen.

De største engelske stadioner

  1. Wembley Stadion: 90.000 tilskuere
  2. Old Trafford: 74.140 tilskuere
  3. Tottenham Hotspur Stadium: 62.062 tilskuere
  4. Emirates Stadium: 60.260 tilskuere
  5. London Olympic Stadium: 60.000 tilskuere

Spørgsmål og svar om engelske stadions

  • Hvem har det største engelske stadion?

Wembley er det største stadion i England med en kapacitet på 90.000 tilskuere. Old Trafford er det største klubstadion i England med plads til 74.140 tilskuere.