Tottenham Hotspur Stadium – Tottenhams hjemmebane

I 2019 åbnede Tottenham Hotspurs nye stadion i det nordlige London, Tottenham Hotspur Stadium. Det nye stadion erstattede det ikoniske White Hart Lane, der i mere end hundrede år havde været hjemmebane for klubben. Med en kapacitet på 62.850 har Tottenham nu det tredje største stadion i England, kun overgået af Wembley Stadion og Old Trafford. Man har samtidig det største klubstadion i London, hvor man både overgår rivalerne fra Arsenal og West Ham.

Det nye Tottenham stadion er bygget på ruinerne fra White Hart Lane og var resultatet af mange års målrettet arbejde fra klubben. Bestyrelsesformand Daniel Levy arbejdede på projektet i mere end ti år, før forhandlinger med lokale og de nødvendige byggetilladelser gjorde projektet muligt. I denne artikel kan du læse hele historien om Tottenham Hotspur Stadium. Du kan også læse om overvejelserne bag designet, hvordan du får en Tottenham rundvisning og billetter til Spurs kampe.

Fakta om Tottenham Hotspur Stadium

  • Hold: Tottenham Hotspur F.C.
  • Kapacitet: 62.850
  • Åbnet: 2019

Fra White Hart Lane til Tottenham Hotspur Stadium

Tottenham blev stiftet i 1882 og allerede i 1899 rykkede mand ind på det daværende White Hart Lane. White Hart Lane var Tottenhams hjemmebane mellem 1899 og 2017. I den tidsperiode spillede man 2.533 officielle kampe på stadion. Kapaciteten var på sit højeste i 1950’erne og 1960’erne, hvor kampene ofte blev overværet af mere end 70.000 tilskuere. Det ændrede sig i takt med, at siddepladser overtog det meste af belægningen. Efter den nye lovgivning i kølvandet på Hillsborough tragedien blev kapaciteten reduceret til knap 40.000. Kort før den endelige nedrivning var White Hart Lane kapaciteten nede på 36.000.

Den sidste kamp på White Hart Lane blev spillet i maj 2017, hvor Spurs besejrede Manchester United med 2-1. Harry Kane fordoblede føringen til 2-0 kort efter pausen og blev dermed den sidste Tottenham spiller til at score på White Hart Lane. Det var dog et andet engelsk fodboldikon, Wayne Rooney, der scorede det sidste mål på White Hart Lane med en reducering kort før tid. Tottenham vandt dog kampen og gik ubesejret gennem den sidste sæson på White Hart Lane.

Det nye Tottenham Stadion

Da man endelig fik de nødvendige tilladelser og kunne igangsætte konstruktionen af et nyt Tottenham stadion, havde de oprindelige planer ændret sig markant. Intentionen var nu at bygge et multifunktionelt stadion, der ikke bare skulle være egnet til Premier League fodbold. Bestyrelsesformand Daniel Levy så allerede tidligt mulighederne for, at man kunne tiltrække NFL til det nybyggede stadion. NFL har i mange år afholdt deres London-kampe på Wembley Stadion, men Levy tog skridtet videre og fokuserede på et stadion, der i praksis kunne leve op til de krav, som et moderne NFL stadion efterspørger.

Det nye Tottenham Hotspur Stadium er derfor bygget med en kunstig græsplæne, der efter smag og behag kan udrulles på selve banen. Underneden finder man en syntetisk plæne, der både kan bruge til NFL og andre kommercielle begivenheder. Allerede i 2015 underskrev man en aftale med NFL, der sikrede to NFL-kampe om året på det nye stadion i de følgende 10 år. Det virker dog ikke til, at Tottenhams kommercielle armbevægelser stopper her. Tottenham er det naturlige hjem, hvis der i fremtiden kommer en London-baseret NFL-franchise. Klubben har eftersigende også lagt billet ind på at blive vært for Super Bowl i fremtiden. Begge planer er i den spekulative afdeling, men der er ingen tvivl om, at den optimerede bane og NFL-venlige omklædningsrum gør stadion til det mest egnede udenfor USA.

Udover NFL har Tottenham Hotspur Stadium allerede været vært for andre kommercielle begivenheder med høje tilskuertal. Til Champions League-finalen mod Liverpool i 2019 åbnede man for et storskærms arrangement på stadion, hvor titusindvis af fans kunne følge kampen. I september 2021 var man for første gang vært for et Verdensmesterskabet i Boksning, da Anthony Joshua dystede mod Oleksandr Usyk foran mere end 60.000 tilskuere. I juli 2022 optrådte Lady Gaga for 86.508 tilskuere, og der bliver hele tiden føjet nye koncerter og begivenheder til listen.

Tottenham Hotspur Stadium er altså blevet et kommercielt damplokomotiv i London, helt som den rolle Levy forudså for det nybyggede stadion. Håbet var, at det kunne være med til at forøge klubbens omsætning, betale gælden for stadion og hjælpe med at katapultere Tottenham til at blive en magtfaktor i engelsk fodbold. Én ting har man endnu ikke gjort, selvom mange forudså, at det ville blive den mest lukrative ordning overhovedet: Man har ikke solgt navnerettighederne til Tottenham Hotspur Stadium.

Tottenham Stadium kapacitet

Der kan være 62.850 tilskuere på det nye Tottenham stadion. Kapaciteten var oprindeligt på 62.062, men små justeringer gjorde, at man kunne åbne dørene for knap 800 tilskuere mere. Som på mange andre engelske stadions, er kapaciteten ikke en særlig præcis størrelse. Der implementeres nemlig foranstaltninger i forbindelse med alle fodboldkampe – primært for at skabe adskillelse mellem hjemme- og udeholdets fans – som reducerer kapaciteten fra det teoretiske maksimum.

Den nuværende Tottenham tilskuerrekord på det nye stadion er på 62.027 i forbindelse med North London Derby mod Arsenal i maj 2022. Trods det nye Tottenham stadion er langt større end White Hart Lane, er det imidlertid ikke den officielle Tottenham tilskuerrekord: Den stammer nemlig fra en Champions League kamp mod Leverkusen på Wembley i november 2016. Den blev overværet af 85.512 tilskuere, hvilket også er den officielle tilskuerrekord i engelsk fodbold.

Tottenham Stadion rundvisning

Du kan bestille en Tottenham Stadion rundvisning på klubbens hjemmeside. Prisen er £27 for voksne og £24 for pensionister og studerende. Touren er uden guides: Man får i stedet uddelt en medieenhed ved tourens begyndelse, som fordrer dig med information, mens du bevæger dig rundt på stadion. Men det er den klassiske rundvisning. Klubben har også prioriteret andre og mere innovative oplevelser:

  • Tottenham Legends Tour: En klassisk rundvisning på Tottenham Hotspur Stadium, men under ledelse af en kyndig Tottenham legende. Prisen på £55 er selvfølgelig noget højere end en normal rundvisning, men muligheden for at blive guidet af Spurs-legender som Micky Hazard, Graham Roberts og Clive Allen vil appellere til en del Tottenham fans.
  • Tottenham Skywalk: Med Tottenham Skywalk bliver du taget hele vejen til toppen af Tottenham Hotspur Stadium. Det byder på en formidabel udsigt og chancen for at komme helt tæt på ”The Golden Cockerel”, der også pryder det nye stadion. Det minder mest om noget fra en forlystelsespark, og det får da også adrenalinen til at pumpe! Et glimrende valg, hvis man skal overbevise en ikke-fodboldfan om at besøge et fodboldstadion.

Du kan bestille en Tottenham Stadion rundvisning, Legends Tour, Skywalk og meget andet i afsnittet “The Tottenham Experience” på den officielle hjemmeside.

Tottenham Stadium Transport og Station

Tottenham Stadium ligger i bydelen Tottenham i det nordlige London med kort afstand til en række offentlige transportmidler. Der er fire forskellige stationer i kort afstand til stadion, som både dækker London Underground, London Overground og toge på Greater Anglia-netværket.

  • White Hart Lane (London Overground): Ca. 5 minutters gang til stadion.
  • Northumberland Park (Greater Anglia): Ca. 10 minutters gang til stadion.
  • Tottenham Hale (Victoria Line & Greater Anglia): Ca. 25 minutters gang til stadion.
  • Seven Sisters (Victoria Line & London Overground): Ca. 30 minutters gang til stadion.

Hvis ikke der er tale om en kampdag, er det aldrig et problem at komme frem og tilbage mellem centrum og stadion. På kampdage er især Victoria Line pakket. Det kan være en god ide at tage togene fra London Liverpool Street til enten Tottenham Hale eller White Hart Lane – det er typisk garanti for en nogenlunde problemfri rejse. Der er også stationer som Silver Street og Bruce Grove tæt ved stadion, men de er ekstremt belastede på kampdagene, hvorfor vi anbefaler de andre alternativer.

Spørgsmål og svar om Tottenham Stadium

Hvad hedder Tottenhams gamle stadion?

Tottenham spillede deres hjemmekampe på White Hart Lane fra 1899 og indtil 2019. Det nye Tottenham Stadion er bygget det samme sted som det historiske White Hart Lane.

Hvor køber jeg Tottenham billetter?

Hvis du vil købe billetter til Tottenhams hjemmekampe, kan du læse vores Tottenham billet guide, hvor vi forklarer, hvordan du får billetter til Tottenham på en sikker og prismæssigt overskuelig måde.

Hvor mange kan der være på Tottenhams nye stadion?

Tottenhams nye stadion har en officiel kapacitet på 62.850 tilskuere. I praksis bliver det dog svært at fylde hele kapaciteten ud. Sikkerhedshensyn på kampdagene gør, at man altid fjerner nogle sæder for at lave plads mellem ude- og hjemmefans.

Hvad meget har det nye Tottenham stadion kostet?

Det nye Tottenham stadion har kostet i omegnen af én milliard pund. Man budgetterede oprindeligt med mindre, men prisstigninger på byggematerialer og forsinkelser i byggeriet gjorde projektet dyrere end først antaget.