Englands fodboldlandshold

Englands fodboldlandshold er det ældste i verden og har hjemmebane på Wembley Stadion i London. I 1872 deltog man i den første officielle landskamp nogensinde, da England og Skotland spillede 0-0 i Glasgow. Sidenhen er det både blevet til triumfer og skuffelser for det engelske landshold, som vandt deres eneste internationale titel i 1966, da det blev til VM-sejr på hjemmebane. Vi kigger på Englands fodboldlandshold gennem tiderne, de forskellige trænere og nogle af de største højdepunkter i den engelske fodboldhistorie.

Trænere for Englands fodboldlandshold

Jobbet som engelsk landstræner har længe været et af de mest prestigefyldte landstrænerjobs, men det har også været notorisk svært at efterleve de høje forventninger, som posten uundgåeligt medfører. Mange store trænernavne er faldet i den samme fælde, hvor ambitionen om at genrejse det engelske landshold er endt med dyb skuffelse og detronisering. Presset på det engelske fodboldlandshold er enormt, og i mange år stemte det ikke overens med landsholdets virkelige niveau. I virkeligheden er det svært at nævne en engelsk landstræner de seneste 30 år, som har forladt jobbet efter en succesrig tid på posten.

Hvem har været engelsk landstræner igennem tiden?

 • 1946-1962: Walter Winberbottom
 • 1963-1974: Alf Ramsey
 • 1974-1977: Don Revie
 • 1977-1982: Ron Greenwood
 • 1982-1990: Bobby Robson
 • 1990-1993: Graham Taylor
 • 1994-1996: Terry Venables
 • 1996-1999: Glenn Hoddle
 • 1999-2000: Kevin Keegan
 • 2001-2006: Sven-Göran Eriksson
 • 2006-2007: Steve McClaren
 • 2008-2012: Fabio Capello
 • 2012-2016: Roy Hodgson
 • 2016: Sam Allardyce
 • 2016-: Gareth Southgate

Englands fodboldlandshold 1966

I England er der ikke noget større end triumfen ved VM i 1966. Det er den eneste gang, hvor England har vundet en international fodboldslutrunde, og derfor står Englands fodboldlandshold 1966 også som det mest legendariske i nationens historie. Verdensmesterskabet blev afholdt i England, og da finalen blev spillet på Wembley, eksploderede interessen fra det engelske publikum. Det legendariske stadion var selvfølgelig pakket med tilskuere, mens mere end 32 millioner englændere overværede kampen i fjernsynet. Selv halvtreds år efter finalen, er det stadig den mest sete tv-begivenhed i Englands historie.

Triumfen ved VM i 1966

Englands fodboldlandshold 1966 åbnede turneringen med at spille 0-0 mod Uruguay på Wembley. Udover de tidligere verdensmestre fra Uruguay var England i pulje med Frankrig og Mexico i et format, hvor de to bedste hold spillede sig videre til kvartfinalen. I den anden gruppekamp besejrede England Mexico med 2-0 på mål af Bobby Charlton og Roger Hunt, men elimination var stadig en teoretisk mulighed, da den afsluttende gruppekamp mod Frankrig løb af stablen på Wembley. England vandt kampen med 2-0 på mål af Roger Hunt og var dermed klar til kvartfinalen, hvor de skulle møde Argentina.

11. juliEngland 0 – 0 Uruguay
16. juliEngland 2 – 0 Mexico
20. juliEngland 2 – 0 Frankrig

Kvartfinalen mod Argentina gik over i historien som en særdeles dramatisk affære, der antændte en årti lang rivalisering mellem England og Argentina. England vandt kampen 1-0 på et mål af Geoff Hurst i det 78′ minut, men det var begivenhederne, som gik forud, der cementerede kampen som legendarisk. Argentinas kaptajn, Antonio Rattin, blev udvist i første halvleg, da han brokkede sig til dommeren og blev tildelt sit andet gule kort. Rattin var så rasende, at han ikke frivilligt forlod banen og skulle eskorteres væk af bevæbnet politi. Da argentinerne senere hævdede, at Hurst var offside i forbindelse med det afgørende mål, gjorde det ikke frustrationerne mindre.

KvartfinalenEngland 1 – 0 Argentina

Det blev en anderledes munter affære i semifinalen, hvor England tørnede sammen med Eusebios Portugal. Modsat kampen mod Argentina, der er gået over i historien grundet de mange kontroverser, blev kampen mod Portugal en fodboldfest af de helt store. Bobby Charlton scorede to gange i opgøret, mens en sen reducering på straffespark af Eusebio satte scenen for en intens afslutning, hvor England akkurat overlevede det portugisiske pres. For første gang nogensinde havde Englands fodboldlandshold kvalificeret sig til en VM-finale.

SemifinalenEngland 2 – 1 Portugal

Selvom både kvart- og semifinalen er gået over i historien, blev det finalen mellem England og Vest-Tyskland, der indtog historiebøgerne med de største bogstaver. Kampen havde det hele: seks mål, forlænget spilletid efter en sen tysk udligning, det eneste hattrick nogensinde i en VM-finale og det legendariske spøgelsesmål, som sendte verdensmesterskabet til England. Målet kom ved stillingen 2-2 i den forlængede spilletid, da Geoff Hurst fra kort afstand sparkede bolden op på undersiden af overliggeren. De engelske spillere brød ud i jubel, da bolden ramte jorden, øjensynligt overbeviste om at den havde passeret stregen. Efter at have konsulteret linjevogteren tildelte dommer Gottfried Dienst England et af de mest kontroversielle mål i VM-historien. Kampen endte 4-2 til England, og de vandt deres første og hidtil eneste verdensmesterskab i fodbold.

FinalenEngland 4 – 2 Vest-Tyskland
Dronning Elisabeth II overrækker VM-trofæet til Englands kaptajn, Bobby Moore.

It’s Coming Home, It’s Coming Home..

Sådan går teksten i den legendariske Three Lions, der udkom i forbindelse med Englands afholdelse af EM i Fodbold i 1996. Der er særligt én del af teksten, som har brændt sig fast i offentlighedens bevidsthed, og her snakker vi ikke kun om englænderne. Sangen er blevet til en slags ironisk frase, som mange bruger, når de omtaler de høje forventninger til Englands fodboldlandshold – og måske også den dybe ironi der omgiver, at landsholdet i årtier har fejlet ved de store mesterskaber. Den går som følger:

It’s coming home

It’s coming home

It’s coming

Football’s coming home

Fra ‘Three Lions’ af David Baddiel & Frank Skinner & Lightning Seeds

Sangteksten har to forskellige betydninger, som begge er med til at skabe den publikumsfavorit, som vi kender fra de engelske tribuner. Dels er det en henvisning til det åbenlyse: At fodbolden vender hjem til det land, hvor den blev opfundet. Dels er der en grad af grad af jubeloptimisme, som særligt i eftertiden er blevet pålagt sangen. Her antyder ‘football’s coming home’, at et stort mesterskab endnu engang er på vej hjem til England – helt som da det blev vundet i 1966.

Der er ingen tvivl om, at Englands fodboldlandshold 1966 har en helt særlig status i den engelske fodboldfortælling, og det er Three Lions et tydeligt eksempel på. Sangen er også en påmindelse om den humoristiske sans, der trods alt omgiver fankulturen i engelsk fodbold. Trods eksempler på engelske hooligans og de høje forventninger til landsholdet, har englænderne aldrig været bange for at lave sjov med dem selv.

Englands fodboldlandshold EM 2021

Det var kulminationen på flere års fremgang i engelsk landsholdsfodbold, da England nåede finalen ved EM 2021. Fiaskoen var ellers total, da Roy Hodgsons engelske troppede led et af Englands mest pinagtige fodboldresultater nogensinde ved at tabe 2-1 til Island ved EM 2016. Det var faktisk Sam Allardyce, der erstattede Hodgson efter den fatale slutrunde, men han nåede knap at sætte sig i sædet, før han var ude igen. En lækket videooptagelse afslørede, at Allardyce havde engageret sig i ulovlig agentvirksomhed, og så var der ingen anden udvej for det engelske fodboldforbund end at fyre ham.

Det var i kølvandet på fiaskoen til EM i 2016 og Allardyces bizarre fyring, at Gareth Southgate blev udpeget som engelsk landstræner. Det lå bestemt ikke i kortene, at Southgate skulle påtage sig den store opgave. Southgates trænererfaring var begrænset til tre år i Middlesborough mellem 2006 og 2009 samt tre år i spidsen for det engelske U-21 landshold. På den store scene var han helt upåagtet, og han blev da også først udpeget som midlertidig træner, mens fodboldforbundet afsøgte markedet.

En række flotte kvalifikationsresultater gjorde dog, at Southgate blev ansat som permanent engelsk landstræner. Resultaterne har sidenhen være pæne: Til VM i 2018 førte han England til VM-semifinalen mod Kroatien, hvor det kun var en sen udligning af Ivan Perisic, som forhindrede, at England kunne stå i deres første VM-finale i 50 år. Efterfølgende kvalificerede Englands landshold sig til EM slutrunden i 2021 uden at tabe en eneste kamp.

Englands trup EM 2021

SpillerKlub
Jordan PickfordEverton
Kyle WalkerManchester City
Luke ShawManchester United
Declan RiceWest Ham United
John StonesManchester City
Harry MaguireManchester United
Jack GrealishAston Villa
Jordan HendersonLiverpool
Harry KaneTottenham Hotspur
Raheem SterlingManchester City
Marcus RashfordManchester United
Kieran TrippierAtletico Madrid
Aaron RamsdaleSheffield United
Kalvin PhillipsLeeds United
Tyrone MingsAston Villa
Conor CoadyWolves
Jadon SanchoBorussia Dortmund
Dominic Calvert-LewinEverton
Masoun MountChelsea
Phil FodenManchester City
Ben ChilwellChelsea
Benjamin WhiteBrighton
Sam JohnstoneWest Bromwich
Reece JameChelsea
Bukayo SakaArsenal
Jude BellinghamBorussia Dortmund

England VM 2022

Der var også store forventninger til det engelske landshold til VM i 2022. Slutrunden, der blev afholdt under kontroversielle omstændigheder i Qatar, var den tredje under Gareth Southgates ledelse. De flotte resultater til VM 2018 og EM 2021 gjorde, at mange regnede England blandt forhåndsfavoritterne til at vinde VM.

21. novemberEngland 6 – 2 Iran
25. novemberEngland 0 – 0 USA
29. novemberEngland 3 – 0 Wales

Gruppespillet forløb planmæssigt med en storsejr over Iran på 0-0, en taktisk affære mod USA og en suveræn sejr over Wales i sidste spillerunde. Det sendte England i 1/8-finalen, hvor Senegal ventede.

1/8-finalenEngland 3 – 0 Senegal

Henderson, Kane og Bukayo Saka stod for målene i en sikker sejr, hvor Senegal aldrig fik et ben til jorden. Det sendte England videre til kvartfinalen, hvor de forsvarende verdensmestre fra Frankrig ventede. Vinderen stod til at møde Marokko i semifinalen – en historisk mulighed for at gå hele vejen til VM-finalen.

KvartfinalenEngland 1 – 2 Frankrig

Frankrig tog en tidlig føring ved Tchouaméni, der overrumplede Jordan Pickford fra distancen. Kane udlignede på straffespark i anden halvleg, før Oliver Giroud gav Frankrig en sen føring i det 78′ minut. Kane fik endnu en mulighed for at udligne kampen fra straffesparkspletten, men han hamrede bolden langt over mål. Endnu en skuffelse for det engelske landshold, der imidlertid forlængede med Gareth Southgate kort efter.

Spørgsmål og svar om Englands fodboldlandshold

 • Har England vundet EM i Fodbold?

England har aldrig vundet EM i Fodbold. De kom tættest på i 2021, da de tabte finalen mod Italien efter straffesparkskonkurrence.

 • Har England vundet VM i Fodbold?

England er ét af de otte lande, som har vundet VM i Fodbold. Det gjorde de i 1966 med Bobby Moore som kaptajn foran hjemmepublikummet på Wembley.

 • Hvem har spillet flest kampe for Englands fodboldlandshold?

Målmand Peter Shilton har rekorden for flest engelske landskampe. Han repræsenterede England 125 gange fra 1970 til 1990. Wayne Rooney indtager andenpladsen med 120 landskampe.