Alt om Stamford Bridge – Chelseas hjemmebane

Roman Abramovichs indtog ændrede det meste i Chelsea, men klubben holder stadig fast i Stamford Bridge, som nu har været hjemmebane for Chelsea i mere end hundrede år. Stamford Bridge åbnede oprindeligt i 1877, hvor det blev brugt af den nu hedengangne London Athletic Club. Chelsea Football Club blev stiftet i 1905 og overtog med det samme Stamford Bridge, som fortsat ligger det samme sted i Fulham i det vestlige London.

Selvom lokationen er den samme, har Stamford Bridge selvfølgelig gennemgået adskillige transformationer siden da. Nedenfor kan du læse hele historien om Stamford Bridge, samt finde opdateret information om hvordan du kommer til Stamford Bridge, og hvordan du får en rundvisning på det legendariske stadion.

Fakta om Stamford Bridge:

  • Hold: Chelsea F.C.
  • Kapacitet: 41.837
  • Åbnet: 1877

Historien om Stamford Bridge

Chelsea overtog først Stamford Bridge ved klubbens stiftelse i 1905, men stadionet har eksisteret siden 1877 og er dermed blandt de ældste i England. Da det oprindeligt var hjemsted for London Athletic Club, blev det i sine første årtier primært brugt til at afholde atletik-begivenheder. Der var kun en enkelt tribune i det oprindelige design, men den samlede kapacitet var alligevel blandt de højeste i England. Der kunne være op mod 100.000 tilskuere på stadion, alle folk som var pakket ind i områderne der omgiver løbebanen, som du kan se nedenfor.

Det oprindelige Stamford Bridge, som det så ud i 1909. Chelsea overtog først stadionnet i 1905, efter det oprindeligt var bygget til atletik.

Selvom Stamford Bridge er blandt de mest ikoniske engelske stadions, og i årene før tilskuerreguleringer kunne prale af en af de højeste kapaciteter i engelsk fodbold, var Stamford Bridge en stærk bidragende faktor da Chelsea blev kastet ud i en økonomisk krise i 1970’erne. Forsøg på at renovere det gamle East Stand kostede kassen, og da man endelig var færdig med det, var prisen gået så meget amok, at der ikke var råd til resten af renoveringen. Det faldt uheldigt sammen med Chelseas sportslige krise i 70’erne, hvor man to gange rykkede ned i Englands næstbedste række. Det var først i 1990’erne man fik lavet de nødvendige renovationer, som gjorde Stamford Bridge til et moderne og konkurrencedygtigt stadion.

Stamford Bridge kapacitet

Der kan være 41.837 tilskuere på Stamford Bridge. Det er den officielle kapacitet, som Chelsea fremhæver på deres hjemmeside. Det er langt færre tilskuere, end Stamford Bridge kunne huse, da stadionkapaciteten var på sit højeste. Den moderne Chelsea stadion kapacitet hænger sammen med konverteringen til siddepladser i 1990’erne. Det var 1980’ernes stadionkatastrofer og ikke mindst Hillsborough tragedien, som gjorde, at de engelske klubber blev tvunget til at konvertere deres stadions til de såkaldte all-seater stadions. Historisk set havde Stamford Bridge været et af de største stadions i engelsk fodbold og havde derfor også været hjemsted for adskillige FA Cup finaler.

Tilskuerrekord Chelsea Stadion

Hvis man konsulterer de officielle historiebøger på Chelseas hjemmeside, er den officielle Chelsea tilskuerrekord opgjort til de 82.905 mennesker, som overværede en liga kamp mellem Chelsea og Arsenal i 1935. Det er samtidig fremhævet som dén engelske liga kamp i historien med flest tilskuere.

Nyt Chelsea stadion

Siden Roman Abramovich overtog aktiemajoriteten i Chelsea, har der været vedvarende planer om at bygge et nyt stadion. Kapaciteten på lige over 40.000 tilskuere er i den lave ende, når man sammenligner med Chelseas konkurrenter i Premier League. Det er langt efter Manchester United og Liverpool, og i mellemtiden har bysbørnene fra både Arsenal, Tottenham og West Ham indviet nyere og mere moderne stadions, som langt overgår Stamford Bridge i kapacitet.

Planen om at ombygge Stamford Bridge eller at konstruere et nyt Chelsea stadion blev kendt under navnet The Stamford Bridge Redevelopment Project. Abramovichs vision var, at det nye Chelsea stadion skulle have en kapacitet på mellem 55.000 og 60.000 tilskuere. Den oprindelige plan var, at rekonstruktionen af Stamford Bridge skulle finde sted på klubbens originale tilholdssted, hvilket ville kræve at Chelsea spillede deres hjemmekampe på et andet stadion i en begrænset periode. Her blev det både luftet, at kampene kunne spilles på Twickenham Stadium såvel som Wembley Stadion.

Nedrivningen af det eksisterende Stamford Bridge og konstruktionen af et nyt stadion stødte dog på flere forhindringer. Den primære udfordring var, at et nyt stadion naturligvis var langt større og involverede byggetilladelser, som bragte Chelsea i konflikt med omkringliggende beboelse og forretninger. Det ville også skabe et stort infrastrukturelt pres på området, hvilket skabte politisk modstand mod projektet.

I Maj 2018 suspenderede man endegyldigt The Stamford Bridge Redevelopment Project og planerne om et nyt Chelsea stadion. Den officielle forklaring var, at det daværende investeringsklima ikke var befordrende for planerne om et nyt stadion. Det schweiziske arkitekt firma, Herzog & de Meuron, som stod bag planerne for det nye Chelsea stadion, anslog at den samlede pris for hele projektet ville beløbe sig til mindst 5 milliarder kroner.

Stamford Bridge Rundvisning

Hvis du er på ferie i London kan du komme ind bag kulisserne på Chelseas stadion med en Stamford Bridge rundvisning. Afhængigt af om Chelsea skal spille, kører rundvisningerne alle ugens dage. En Stamford Bridge rundvisning inkluderer en guidet tour med en ansat guide, som tager jer med rundt på stadion og viser alle de ikoniske steder. Modsat andre stadions i London styres turen altså af en rigtig guide, som informerer jer undervejs og kan svare på jeres spørgsmål. Når du køber adgang til en Stamford Bridge rundvisning får du også adgang til Chelsea F.C. Museum, hvor du kan gennemleve klubbens historien på ganske underholdende vis.

Du kan læse mere om en Stamford Bridge Rundvisning på Chelseas hjemmeside. Vær opmærksom på, at der er mange forskellige rundvisninger, som du kan vælge imellem. Du kan blandt andet vælge den nye “We’ve Won It All Tour”, hvor rundvisningen sluttes af med et billede foran klubbens bugnende trofæskab. Alle de forskellige tours inkluderer som sagt adgang til Chelsea museet.

Stamford Bridge Transport og Station

Hvis du først er i London, er det både billigt og overskueligt at finde vej til Stamford Bridge. Chelseas hjemmebane ligger i det flotte vestlige London og er generelt et pænt område. På kampdagen anbefaler vi, at du tager undergrunden til enten Fulham Broadway, som ligger få minutter fra stadion, eller Earls Court, som ligger et kvarter væk. Du kan også tage London Overground til West Brompton eller Imperial Wharf, som begge ligger et kvarters gang fra stadion. Presset er generelt højest ved Fulham Broadway, da det er stationen, som ligger tættest ved Chelseas stadion.

  • Fulham Broadway (District Line). Få minutters gang til stadion.
  • Earls Court (District Line & Picadilly Line). 15 minutters gang til stadion.
  • West Brompton (London Overground). 15 minutters gang til stadion.
  • Imperial Wharf (London Overground). 15 minutters gang til stadion.

Spørgsmål og svar om Stamford Bridge

  • Hvor mange tilskuere kan der være på Stamford Bridge?

Den officielle Stamford Bridge kapacitet er 41.837 tilskuere til fodboldkampe.

  • Hvad skete der med The Stamford Bridge Redevelopment Project?

Projektet blev suspenderet i 2018 grundet de store økonomiske udfordringer, der var forbundet med at bygge et nyt Chelsea stadion.

  • Bygger Chelsea et nyt stadion?

Chelsea overvejede i mange år at bygge et nyt stadion, men planerne har været sat på pause siden 2018. Visionen var at bygge et nyt stadion ved det nuværende Stamford Bridge med en kapacitet på op mod 60.000 tilskuere.