Manchester United – Alt du skal vide om De Røde Djævle

Her på siden giver vi dig overblikket over Manchester United og relaterede emner. Du kan bl.a. læse nærmere om ejerforholdene i klubben, Manchester United stadion, de mange titler og klubbens lange historie. Artiklen leder også videre til flere mindre emner, som du kan læse om, hvis du klikker ind på de enkelte artikler.

Manchester Uniteds historie

Manchester United blev grundlagt i 1878 under navnet Newton Heath LYR Football Club, hvilket forblev klubbens navn frem til 1902, hvor man skiftede navn til Manchester United Football Club. Klubben havde samtidig hjemmebane på Newton Heath frem til 1910, hvor man opgraderede til nutidens hjemmebane, Old Trafford.

Ferguson æraen

The Red Devils har gennemlevet mange succesrige perioder, men intet overgår storhedstiden under Sir Alex Ferguson. Ferguson overtog tøjlerne i 1986 og stod derefter i spidsen for klubben i 27 år. Ferguson blev den længst siddende og suverænt mest succesrige manager i sin tid i spidsen for klubben. United vandt vanvittige 38 titler på de knap tre årtier, inklusiv hele 13 Premier League-titler.

Fergusons tid i United rummer så mange fortællinger og rekorder, at man umuligt kan sætte ord på det. I 00’erne blev det til en heftig rivalisering med Arsene Wengers’ Arsenal, men Ferguson nåede også at duellere med oliemilliarderne fra Manchester City. Han forlod klubben i 2013, der på opfordring ansatte Fergusons’ mangeårige kollega fra ligaen, David Moyes.

Siden Ferguson stoppede i klubben, har det knebet med at skabe resultater og videreudvikle klubben. Det er blevet yderligere kompliceret af tilbagevendende protester mod klubbens ejere, men også de sportsligt ansvarlige har været i kritikernes søgelys.

Hvem ejer Manchester United?

Manchester United ejes af den stenrige Glazer-familie, der har kontrolleret aktiemajoriteten siden 2005. Klubben blev fjernet fra aktiemarkedet med det samme Malcolm Glazer gennemførte investeringen, der reelt gjorde klubben hans. Ejerforholdene i Manchester United er blevet heftigt debatteret i mange år.

Kritikken rettede sig især mod Glazer-familiens finansiering af købet, der primært var baseret på lånte penge. Det har med årene resulteret i, at Manchester United har opbygget en voksende gæld, der stammer fra den dårligt finansierede overtagelse. ”Glazers Out” er samtidig blevet det bærende slogan for bevægelsen, der i årevis har prøvet at fravriste Glazer-familien magten og etablere et alternativt ejerskab.

Manchester United stadion

United spiller sine hjemmekampe på Old Trafford, som har været hjemmebane for klubben siden 1910. Old Trafford er den mest udbredte betegnelse for det ikoniske stadion, men mange vil også nikke genkendende til Drømmenes Teater. Det er et udtryk, der oprindeligt blev brugt af Sir Bobby Charlton, og sidenhen er blevet folkemunde for det legendariske engelske stadion.

Du kan læse meget mere om Old Trafford i vores unikke artikel om stadion, der også inkluderer historie, rekorder og forskellige anbefalinger. Kun midlertidigt har United forladt det ikoniske stadion: Mellem 1941 og 1949 spillede man sine hjemmekampe på Maine Road, der ellers var hjemmebane for bysbørnene fra Manchester City. Tilskuerrekorden er fra en 1939 kamp mellem Wolves og Grimsby, der mødte hinanden i FA Cup semifinalen.

This is Manchester United football club. This is the Theatre of Dreams.

– Sir Bobby Charlton, citeret i John Riley’s Soccer (1987).

De Røde Djævle titler

Manchester United er en af de mest vindende klubber i engelsk fodbold. De fleste er bekendte med storhedstiden under Sir Alex Ferguson, men et kig i historiebøgerne afslører en lang og gloværdig historie. United har fx rekorden for flest engelske titler, hvilket indebærer rekordhøje 13 Premier League titler. Med sejren i Champions League i 1999 blev United samtidig den første engelske klub til at vinde The Treble (Premier League, FA Cup og Champions League) i én og samme sæson.

 • 13x Premier League titler
 • 5x Liga Cup titler
 • 21x FA Community Shield titler
 • 3x UEFA Champions League
 • 1x UEFA Europa League

Hvor mange gange har Manchester United vundet Champions League?

United har vundet Champions League 3 gange. Første gang var i sæsonen 1967-68 i den daværende European Cup, hvor man besejrede Benfica med 4-0 i finalen, blandt andet med to mål af Bobby Charlton. Siden vandt man den legendariske finale mod Bayern München i 1999 og på straffespark over Chelsea i 2008.

Hvor mange gange har Manchester United vundet Premier League?

Manchester United har vundet Premier League 13 gange siden 1992-93-sæsonen, hvor turneringen første gang blev afholdt. Hvis man i stedet tæller antal mesterskaber i den bedste engelske række, falder tallet på 20.

Manchester United trænere

Sir Alex Ferguson er synonym med Manchester United, men klubben har også haft andre indflydelsesrige trænere. Det gælder både historisk set, men også efter Fergusons afgang er det blevet til flere spektakulære udnævnelser. To af de mest kendte nulevende trænere, Louis van Gaal og Jose Mourinho, har med blandet succes forsøgt at genrejse De Røde Djævle.

 • 1981-86: Ron Atkinson
 • 1986-2013: Sir Alex Ferguson
 • 2013-14: David Moyes
 • 2014-16: Louis van Gaal
 • 2016-18: Jose Mourinho
 • 2018-21: Ole Gunnar Solskjær
 • 2021-22: Ralf Rangnick
 • 2022-: Erik Ten Haag

Spørgsmål og svar: Manchester United

Hvor ligger Manchester United?

Manchester United ligger i Manchester i det nordlige England. Udover Manchester United og City er Greater Manchester-området også hjem for Bolton, Wigan og en række andre klubber fra de lavere, engelske rækker.

Hvor har Manchester United hjemmebane?

United spiller samtlige hjemmekampe på Old Trafford, som er det største klubstadion i engelsk fodbold.