Morten Bruun – Kommentator og ekspert

Morten Bruun er en af de mest fremtrædende personligheder i den danske dækning af engelsk fodbold og Premier League. I dag arbejder han ikke længere hos Discovery, som i mange år havde rettigheder til både Premier League, FA Cup og Liga Cuppen. Alligevel er Morten Bruun kommentator stadigvæk en person, som mange danske Premier League fans forbinder med engelsk fodbold.

Morten Bruun kommentator

Morten Bruun kommenterede i årevis engelsk fodbold på Discoverys kanaler, hvor han især blev kendt for sit makkerskab med Peter Piil. Bruun dækker ikke længere Premier League eller engelsk fodbold, dels fordi Discovery mistede Premier League i TV rettighederne i 2020 og selvfølgelig fordi, at han nu arbejder for TV2.

I mange år har Morten Bruun kommentator været kendt som en af de mest respekterede fodboldeksperter i Danmark. Det var blandt andet Morten Bruun, som kommenterede Danmark – Finland kampen i Parken ved EM 2021, hvor Christian Eriksen kollapsede på banen. Det gjorde han sammen med Andreas Kraul, og efterfølgende fik de begge ros for, hvordan de havde håndteret den svære situation.

Hos TV2 kommenterer Morten Bruun i stedet spansk og europæisk fodbold. Han skal også være med til at dække landsholdet på TV2, efter kanalen har overtaget rettighederne fra sommeren 2022. Her danner han kommentatorpar med Thomas Kristensen, som i mange år har kommenteret håndbold og cykling på TV2. Morten Bruuns fascination af engelsk fodbold er dog ikke forsvundet, da han så sent som i 2019 udgav sin første bog om engelsk fodbold: Matchday.

Matchday: Turen går til Engelsk Fodbold

Der er skrevet en del danske bøger om engelsk fodbold, men der er ikke mange, som har høstet lige så store roser som Morten Bruuns Matchday: Turen går til Engelsk Fodbold. I 1976 besøgte Morten Bruun for første gang et engelsk fodboldstadion, da han med sin far overværede Tottenham – Middlesbrough på det nu hedengangne White Hart Lane. Det blev starten på et livslangt kærlighedsforhold til engelsk fodbold.

Morten Bruun blev ikke Tottenham fan, men forelskede sig i stedet i Manchester United, som han stadig holder med i dag. Det vil du ikke være i tvivl om, hvis du følger Morten Bruun på Twitter, hvor han jævnligt kommenterer på tingenes tilstand i klubben. Det er dog ikke noget, som bogen bærer præg af: Den dækker i stedet engelsk fodbold på en måde, som er sjældent set i dansk fodboldlitteratur. Morten Bruun bruger sine mange besøg på engelske stadions som fodboldkommentator som baggrund for det, der bliver en fantastisk rejsefortælling fra fodboldens vugge.

De fleste er bekendte med Manchester United, Liverpool, Arsenal og Chelsea – men mange kender nok også de største klublegender her og store dele af klubbernes historie. Styrken ved Matchday er, at bogen er inddelt i 48 forskellige klubportrætter med indbyggede besøg på alle de engelske stadions. Det tvinger os ud i fodboldfortællinger, som vi måske ikke vidste, at vi havde brug for at høre. Men når du har læst Matchday: Turen går til Engelsk Fodbold, er du ikke i tvivl: Engelsk fodbold gemmer på så meget historie, kultur og store fortællinger, at det største problem ved Matchday bliver, at den ikke er lang nok.

Du kan følge Morten Bruun på Twitter, hvor han jævnligt skriver om engelsk, dansk og international fodbold.